Wat zijn stiltemonumenten?

Een kind verliezen is één van de ergste ingrijpende gebeurtenissen in een leven. Zo’n kind(je) kan ook verloren worden tijdens een zwangerschap. Waar hoopvol werd uitgekeken naar een nieuw leven, zo abrupt kan het worden afgebroken. Dat kan iedereen overkomen. Moeders, vaders, familie of andere achterblijvers moeten dit verwerken, worden niet altijd erkend en er is vaak geen specifieke plaats te vinden voor geborgenheid en troost.

De Stichting Stiltemonumenten zet zich in voor een grote groep mensen die dit (stil) verdriet en gemis dragen. Een stiltemonument is niet zomaar een beeld of een sculptuur, maar een monument waar iemand met een eigen beleving daadwerkelijk kan zijn en omringd wordt door een aandoenlijke wereld met kleuren, figuren en symboliek. De wereld die is gecreëerd bij een stiltemonument is hypothetisch en is niet religie gebonden.

Zo’n stiltemonument gaat gerealiseerd worden in Bergen op Zoom en in Roosendaal. We beginnen vlakbij de urnentuin in Bergen op Zoom.

Bij ieder stiltemonument staat de verbeelding centraal met symbolen en metaforen. Deze ziet u op de website van Stichting Stiltemonumenten steeds terug komen. Bijvoorbeeld een niet uitgekomen knopje van een bloem of plant is een symbolische verwijzing naar een doodgeborene, of anders uitgedrukt een stillbirth. Het kan ook een fladderend vlindertje zijn of een fonkelend sterretje. De natuur wordt gebruikt als metafoor. symboliek vlinder

Twee klaproos(ouders) en hun knopje dat niet ging bloeien om verder te leven.

Het witte konijntje is de mascotte van Stichting Stiltemonumenten met de oorspronkelijke naam Elysium Foetus. In deze clip, die werd gemaakt voor MiskraamVerwerken.nl, ziet u eenzelfde beeldtaal.

Share